We doen het allemaal, met iedereen zijn eigen voorkeur. De een houdt van groot en de ander houd van Tiny, strak en modern of knus en gezellig. Wonen is naast een noodzakelijk behoefte een deel van onze persoonlijkheid. Wonen brengt mensen bij elkaar. In een buurt of een straat, een woongebouw om gezamenlijk iets te ondernemen of te delen. Wonen is niet alleen een dak boven je hoofd en een berg stenen. Het gaat om mensen en daar aan bijdragen maakt mij blij.
Ik wens iedereen een fijne zomer,
Menno Hartsema
De Nieuwe Linie
bouwkosten begeleiding
BOUWscoop heeft de opdracht gekregen voor de bouwkostenbegeleiding van 13 particulieren. De woningen komen op een prachtige locatie aan het Winschoterdiep (Europapark Groningen). De vereniging CPO Europapark wordt in de ontwikkeling begeleid door KUUB. Iedere woning heeft een eigen individueel ontwerp, gemaakt door architectenbureau Onix. Het definitief ontwerp is afgerond en de bouwkosten berekend. Komende periode wordt door een aannemer een prijs gemaakt en zal volgens planning eind 2016 de bouw starten. BOUWscoop ondersteund het ontwerpteam en de individuele bewoners op kostentechnische afwegingen.
Lees verder…
Oosterkade wint publieksprijs DVDA
De Grote Groninger Gebouwenenquête is een traditioneel onderdeel van de
jaarlijkse Dag van de Architectuur in Groningen. We zijn trots op twee genomineerde projecten, waaraan BOUWscoop mocht bijdragen. Bouwkosten begeleiding CPO project Oosterkade -
estudio KAW & BREEAM ondersteuning en bouwkosten verbouw Muntinglaan -
KAW.
Cohousing Oosterkade heeft de eerste prijs gekregen van het publiek.
Zie ook het
project Oosterkade
Milieuprestatie Woonhuis vanuit BIM
Solibri - EcoQuaestor
BOUWscoop heeft voor
MSW Bouwkundig Tekenbureau en Adviesbureau een milieuprestatieberekening gemaakt met EcoQuaestor. De woning met een massieve gevel afgewerkt met stucwerk scoorde goed op de ecokosten van het bouwen. Door hoge isolatiewaarden en duurzame installaties waren de ecokosten voor energie zeer laag. Hiermee presteerde de vrijstaande woning 30% beter dan gemiddeld. Voor de aanvraag van een omgevingsvergunning dient een milieuprestatieberekening te worden opgesteld. Ondanks dat er geen grenswaarden zijn in het bouwbesluit kan er met
EcoQuaestor toch een vergelijk worden gedaan met referentieprojecten.
Bij de berekening is gebruik gemaakt van bouwinformatiemodel (BIM). Uitwisseling van het model doormiddel van IFC zorgde voor een vlotte bepaling van de hoeveelheden.
Gevelherstel Utrecht
bouwkosten & financiering haalbaarheidsonderzoek
In opdracht van een Vereniging van Eigenaren van een appartementencomplex is door Ontwerpstation Loppersum de bouwkundige en architectonische haalbaarheid onderzocht van verschillende gevelrenovatie concepten. De twee hoofddoelen van de renovatie zijn bouwkundige herstel/verbetering van de gevel en waar mogelijk verbetering van de energieprestatie van de gevel.
Het complex bestaat uit 111 appartementen en ligt in de wijk Kanaleneiland in Utrecht. Voor het haalbaarheidsonderzoek zijn twee scenario’s doorgerekend inclusief een aantal aanvullende maatregelen om energie te besparen. Naast de bouwkosten is een vergelijk gemaakt met de besparingen op de energierekening en de financiering van de investering.
Lees verder…
NRP Spaar het Klimaat beleidstafel
Bouwprojecteconomie: CO2 bouwproductie belangrijk aspect klimaatdoelstelling
De NRP themagroep "Spaar het Klimaat" heeft als ambitie om in 2030 alle woningen in Nederland klimaatvriendelijk, gezond, comfortabel en energiezuinig te maken. Op 10 maart jl. organiseerde NRP het platform voor transformatie en renovatie een
discussie met de vraag “Wanneer sloop en vervangende nieuwbouw, versus energetisch renoveren”. Uitgenodigd waren onderzoekers en de 'bouwindustrie', opdrachtgever van dat onderzoek. Het verbond van toeleveranciers aan de bouwsector (NVTB) gaf TNO de vraag mee of een hoger tempo van sloop en nieuwbouw het bereiken van het energie-akkoord kan bevorderen. De
Coöperatie Bouwprojecteconomie werd gevraagd een inleiding en onze visie over de conclusies te geven. Het onderzoek van TNO is hoofdzakelijk gericht op vermindering van CO2 door energiebesparing in de woningbouw. Op basis van levensduur verwachtingen wordt voorbijgegaan aan de investering in CO2. Het (vroegtijdig) afboeken van de waarde van het vastgoed en de waarde van eerder geïnvesteerde CO2 komt niet tot uiting in de conclusie en geeft een ander beeld. Eyeopener voor velen was de hoeveelheid CO2 die vrijkomt bij de bouw van een woning in relatie tot het energieverbruik over 30 jaar.
De deelnemers waren het eens dat stimulans en project voorbeelden van duurzame transformatie, zowel renovatie als sloop & nieuwbouw, kan bijdragen aan klimaatvriendelijk, gezond, comfortabel en energiezuinig wonen.
Vakantiesluiting
BOUWscoop geniet van de vakantie in de periode van
1 t/m 26 augustus 2016. Wij zijn dan niet bereikbaar, maar staan na de vakantie weer voor u klaar.
Wij wensen u ook een hele fijne vakantie.