Actueel‎ > ‎

Project Gevelherstel Utrecht

Geplaatst 20 jul. 2016 06:11 door Menno Hartsema   [ 21 jul. 2016 06:15 bijgewerkt ]
2016 | Utrecht | Onderhoud & renovatie | bouwkosten | financiering | energiebesparing

Utrecht gevelrenovatie
Bewerkt gevelbeeld: Ontwerpstation Loppersum
In opdracht van een Vereniging van Eigenaren van een appartementencomplex is door Ontwerpstation Loppersum de bouwkundige en architectonische haalbaarheid onderzocht van verschillende gevelrenovatie concepten. De twee hoofddoelen van de renovatie zijn bouwkundige herstel/verbetering van de gevel en waar mogelijk verbetering van de energieprestatie van de gevel.
Het complex bestaat uit 111 appartementen en ligt in de wijk Kanaleneiland in Utrecht. Het complex is gebouwd begin jaren 60 en vormt de noordelijke grens van een typische stedenbouwkundige plan uit deze tijd. De welstandsnota noemt dit een stempel en stroken verkaveling.
Voor het haalbaarheidsonderzoek zijn twee scenario’s doorgerekend inclusief een aantal aanvullende maatregelen om energie te besparen. Naast de bouwkosten is een vergelijk gemaakt met de besparingen op de energierekening en de financiering van de investering.

 
Utrecht gevelrenovatie
Bestaande situatie
Afwegingen
Het haalbaarheidsonderzoek probeert een objectief beeld te geven van de technische staat, architectonische kwaliteit en bouwfysische toestand. En de scenario’s geven de feitelijke verbetering weer. Voor al het onderdeel bouwkosten is door zijn cijfermatigheid goed vergelijkbaar. Echter als eigenaar/bewoner spelen er ook subjectieve zaken zoals hoeveel overlast geeft de ene ingreep ten opzichte van de ander. Ook financieel blijven er afwegingen over. De verbetering zorgt voor een waardestijging van het vastgoed, maar hoeveel en is deze interessant voor de korte of de lange termijn.
Met het haalbaarheidsonderzoek kunnen wij niet de beslissing voor de VVE nemen, maar hun wel zoveel mogelijk ondersteunen in die beslissing.

Utrecht gevelrenovatie
Visualisatie nieuwe gevel
Utrecht gevelrenovatie
Visualisatie nieuwe gevel
 
De opdracht is in samenwerking uitgevoerd met:
Architectuur en bouwkunde | Ontwerpstation Loppersum
Bouwfysische beoordeling | Bureau 1232


Facebook Twitter LinkedIn Addthis