Actueel‎ > ‎

Dag van de bouwkostendeskundige - NVBK 40 jaar

Geplaatst 3 dec. 2014 01:20 door Menno Hartsema   [ 11 apr. 2015 08:16 bijgewerkt ]
logoNVBK40
Op 2 december 2014 vierde de NVBK haar 40 jarig jubileum. Naast twee inhoudelijke presentaties en discussies over het vak werd op de middag ook de nieuwe website gelanceerd.

Thijs Edelkoort van AT Osborne gaf een kijk in de keuken van het opstellen van een PVE voor een geïntegreerd contract. Traditionele programma's van eisen bevatten veel tekst en zijn vaak verschillend uit te leggen. Zaak dus om helder en bondig te formuleren. Door een scheiding aan te brengen op drie niveaus (organisatie/ambitie/eisen) houd je een overzicht. Wel zijn de relaties tussen de niveaus belangrijk. Een stakeholder in het deel organisatie kan een bepaalde ambitie hebben; Bij het concretiseren in een eis of uitwerken van een oplossing kan later de oorspronkelijke belanghebbende worden teruggevonden. Binnen de ambitie zijn thema's zoals duurzaamheid, functionaliteit aangebracht. Ook de plaatsbepaling is van groot naar klein onder verdeeld in objecten, ruimten en elementen. Uiteindelijk zullen alle eisen in het PVE SMART (meetbaar) moeten worden gemaakt; De ambities zijn absttracter maar zul je toch achteraf willen beoordelen of ze zijn behaald en deze moeten daarom START (toetsbaar) worden gemaakt.

Martijn Geesink van KODOS nam ons mee in de overdenking van wat staat ons als kostenadviseurs te wachten. Naast geïntegreerde contracten en BIM is de bouw sterk in beweging. Een levendige discussie was het gevolg. Uiteindelijk werd de oproep gedaan aan de jongere generatie om zich ook op een vergelijkbare manier in een groep te verenigen en na te denken over ons vakgebied.

De middag werd afgesloten door Steven Dijk (voormalig wethouder Diemen) met een nuancering dat we wel denken te weten hoe ons vakgebied er nu uit ziet, maar dat de geschiedenis aantoont dat het niet altijd waarheid wordt. Na de promo van de nieuwe website, werden we door Steven Dijk toegezongen met een ballade van de kostendeskundige.


Facebook Twitter LinkedIn Addthis